zondag 26 oktober 2014

TIP: Zo leer jij studeren!


Samen met studiegenootje en blogger Marjolein heb ik afgelopen vrijdag studerend doorgebracht. We zijn hard aan het leren voor de tentamens die wij volgende week hebben, maar natuurlijk is er ook tijd voor andere dingen tussendoor. Ik heb namelijk onze beste studietips voor jou op een rijtje gezet! Kijk je mee?Zo zag mijn dag er vrijwel uit nadat ik klaar was met het doen van allerlei maakwerk. Nu werd het tijd om te leren en dat doe ik al een aantal jaren op zo'n beetje dezelfde manier. Onbewust heb ik een bepaalde strategie ontwikkeld en die wil ik nu graag met jullie delen!

Maak samenvattingen


Dit is de eerste en ook meteen de belangrijkste tip. Zie het maar als mijn gouden tip aan jullie. Als je heel veel informatie in je hoofd moet stampen is dat niet altijd even makkelijk. Ik krijg het niet voor elkaar om een heel boek uit mijn hoofd te leren, omdat ik daar ten eerste geen concentratie voor heb en ten tweede ben ik dan heel snel het overzicht kwijt. Daarnaast is er ook vaak helemaal geen tijd voor. Dus wat ga je dan doen? Je maakt samenvattingen! Probeer hierin zo beknopt mogelijk te zijn, maar laat geen belangrijke informatie achterwege. Bedenk telkens of er een mogelijkheid is dat de informatie op je toets of tentamen gevraagd gaat worden. Niet zeker? Zet het er dan alsnog maar in. Je kan beter iets teveel weten dan iets te weinig denk ik altijd maar!

Arceren/highlighten


Klaar met je samenvattingen? Je zal het misschien niet zo snel geloven, maar toch kan je hier nog in arceren! Wanneer je je teksten terug leest zal je zien dat je alsnog per ongeluk dingen hebt overgenomen die toch niet héél relevant zijn. Niet dat je die nu niet meer moet gaan leren, maar probeer de allerbelangrijkste informatie een kleurtje te geven. Zo kun je in een oogopslag zien welke informatie echt noodzakelijk is om te leren en kun je ook snel dingen terug zoeken tijdens het leren. Ben je 5 minuten voor je toets of tentamen ineens helemaal in de stress omdat je iets vergeten bent? Met zo'n kleurtje zie je heel snel waar je naar opzoek was en kun je met een gerust hart gaan beginnen.

Drink voldoende


Je zal wel denken, moet ik Red Bull gaan drinken dan? Nee natuurlijk niet, maar daar hadden Marjolein en ik toevallig trek in en we konden wel wat extra energie gebruiken na een paar uur haha. Maar het is wel belangrijk dat je voldoende (water) drinkt wanneer je aan het studeren bent. Zo blijf je je lichaam optimaal in staat houden om alert te blijven en al die belangrijke informatie in je hoofd op te slaan!

Maak een to-do list!


Misschien werkt dit helemaal niet voor jou, maar voor mij en veel anderen is een to-do list super handig. Je kan precies zien wat je nog moet doen, wanneer en wat je al gedaan hebt. Het geeft toch iedere keer weer een beetje voldoening als je iets van je lijstje af kunt strepen, dus het zal je hoe dan ook motiveren om door te gaan!

Zorg voor een opgeruimde ruimte


Waar je ook gaat studeren, zorg dat de ruimte opgeruimd en rustig is. Marjolein en ik zijn in een studieruimte gaan zitten van de Hogeschool van Amsterdam en daar hebben we hard kunnen studeren. Normaal gesproken ga ik altijd op mijn kamer zitten en zorg ik dat afleidende apparaten zoals mobiel, laptop en televisie uitstaan of aan de kant liggen. Zo hoef ik mij alleen te focussen op het leren en heb ik niet enorm veel concentratie nodig. Ik wordt toch niet afgeleid namelijk!

Heb jij nog studietips?

2 opmerkingen:

  1. Handige tips! Ik ben nu net aan het studeren voor m'n tentamens, dus dit lijstje komt goed van pas!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten. Dank je wel!