dinsdag 27 januari 2015

BEAUTY: Hoe werkt een haarmasker?Veel meiden gebruiken regelmatig een haarmasker om hun haar te verzorgen, maar de kans is heel groot dat veel van jullie niet precies weten hoe je een haarmasker nu het beste kunt gebruiken. Ik wist het namelijk zelf tot voor kort ook niet. Het was dat mijn zusje mij erop wees hoe zij het zelf deed. Toen pas realiseerde ik mij dat ik het eigenlijk al jaren lang fout doe. Benieuwd of jij het ook op de verkeerde manier doet? Ik ga je vandaag in ieder geval vertellen hoe het wel moet!

Een haarmasker is een (vaak) crème-achtige substantie die ervoor zorgt dat je haar gevoed wordt. Je hebt ze van veel verschillende merken en voor alle verschillende haarstijlen. Heb je eenmaal een masker gevonden dat je lekker vindt ruiken en dat past bij jouw haarstijl? Dan is het tijd om te leren hoe je een haarmasker nu eigenlijk moet gebruiken.

1. Was je haar met shampoo
Let op, alleen met shampoo. Nog geen crèmespoeling gebruiken dus. De reden hiervoor is dat shampoo ervoor zorgt dat je haarcellen open gaan staan. Crèmespoeling, ofwel conditioner, zorgt er weer voor dat je haarcellen afgesloten worden. Het is dus de bedoeling dat je je haar alleen wast met shampoo voor je een haarmasker gaat aanbrengen.

2. Dep je haar handdoekdroog
Wrijf niet met je handdoek over je hoofd, want daar gaat je haar van klitten. Wikkel gewoon een handdoek om je hoofd en wacht twee minuutjes tot het meeste water is opgenomen door de handdoek. Borstel je haar daarna eventueel uit als je veel klitten hebt. 

3. Breng het masker aan
Nu je haar handdoekdroog is, is het tijd om je haarmasker aan te brengen. Pak niet meteen teveel, maar doe een beetje op je hand en verdeel dat goed over je haar. Smeer vooral de punten goed in, want die worden vaak eerder droog dan de rest van je haar! Om het masker extra goed te verdelen kun je je haar tijdens het smeren even in drie plukken verdelen en deze stuk voor stuk goed nalopen. 

4. Pas op je hoofdhuid
Smeer het haarmasker echt alleen op je haar en niet op je hoofdhuid. Als je dat wel doet bestaat de kans namelijk dat je haar sneller vet wordt en dat willen we natuurlijk niet hebben!

5. Maak een knot
Nu je haar helemaal goed ingesmeerd is, moet je even een elastiekje pakken en je haar vastbinden in een knot bovenop je hoofd. 'Maar waarom?', vraag je je nu af. Omdat een haarmasker veel beter kan intrekken als je hem een paar uur in je haar houdt! Je kunt hem dus het beste aanbrengen voor je gaat slapen. Dan heeft hij de hele nacht de tijd om in te trekken en weet je zeker dat hij zijn werking doet. Op de meeste haarmaskers staat aangegeven dat ze maar een paar minuten hoeven in te trekken, maar dat wordt alleen gezegd omdat mensen tegenwoordig altijd haast hebben. Hoe langer je het masker laat intrekken, hoe beter het zijn werk kan doen. Mensen kopen namelijk geen haarmasker waar op staat dat het minimaal zes uur in moet trekken. Daar knappen mensen nu eenmaal op af!

6. De volgende ochtend
Lekker geslapen? Dan is het nu tijd om je haar uit te spoelen. Dit kun je even in de wasbak doen, maar je kunt ook gewoon lekker gaan douchen. Spoel je haar goed uit, zodat het masker helemaal uit je haar is. 

7. En dan nu crèmespoeling
Als je het haarmasker goed uitgespoeld hebt, is het tijd voor de laatste stap: crèmespoeling. We hebben geleerd dat shampoo de haarcellen opent, het masker voedt het haar en vervolgens gaan we crèmespoeling gebruiken om de haarcellen weer te sluiten. 

Het klinkt heel logisch allemaal, maar vraag jezelf eens af of je wel zo bewust omging met een haarmasker. Ik in ieder geval niet tot voor kort!

Bracht jij je haarmasker altijd al goed aan? Of heb je nu net als ik iets nieuws geleerd?

5 opmerkingen:

 1. Ik heb een masker die je 3 minuten moet laten intrekken en daarna mag uitspoelen, ook heel fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik eigenlijk nooit een haarmasker, want een conditioner doet zijn werk al goed genoeg vind ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het ook altijd verkeerd gedaan dan, als dit de goede manier is. Ik douche alleen nooit 's ochtends en als ik naar school moet heb ik geen tijd om 's ochtends m'n haar nog uit te gaan spoelen dus ik hou het altijd gewoon bij die paar minuten, misschien kan ik dit in het weekend eens proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig artikel. Ik laat mijn masker altijd een minuut of vijf intrekken. Als je er mee gaat slapen krijg je zo'n vochtig kussen lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een haarmasker is lekker alleen dat intrekken duurt altijd best lang!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten. Dank je wel!