zaterdag 28 maart 2015

HEALTHY: Zo bereik jij je doelen!


Het is weer weekend! Tijd om weer leuke dingen te doen en lekker te eten. Toch? Ja, natuurlijk! Je moet alleen wel weten hóe je lekker en toch ook gezond kunt eten. Maar daarvoor heb je eerst motivatie nodig en niet zo'n beetje ook. Om je een eindje op weg te helpen heb ik voor vandaag wat tips bedacht die ervoor zullen zorgen dat jij je doelen gaat bereiken! Lees je mee?

Wees realistisch
First of all, be realistic. Als je geen haalbare doelen voor jezelf opstelt, is het bij voorbaat al verloren zaak. Je moet goed bedenken hoeveel tijd je hebt om je doel te behalen en hoeveel tijd je hebt om bijvoorbeeld te gaan sporten. Vijf keer in de week sporten is niet voor iedereen weggelegd, dus bedenk even goed hoe je het wil gaan aanpakken. Jij kent jezelf het beste, dus luister naar je gevoel.

Meal prepping
Dit is het voorbereiden van je eten. Zorg dat je 's avonds, voor je gaat slapen, alles wat niet in de koelkast hoeft te staan al klaar zet. Zo kun je rustig bekijken wat voor gezonde dingen je in huis hebt en wat je de volgende dag kan gaan eten. Ook scheelt dit 's ochtends best veel tijd en stress, dus het is een soort win-win-win-situatie?!

Zie het als een proces
Natuurlijk willen we allemaal dat als we doelen opstellen, we die dezelfde week nog halen. Maar we weten ook allemaal diep van binnen echt wel dat dat gewoon niet mogelijk is. Het bereiken van een doel heeft een soort fases waar je doorheen moet. Eerst moet je bijvoorbeeld zien af te kicken van je slechte gewoontes en daarna moet je gaan wennen aan de levensstijl die hoort bij een gezond leven. Zie de tijd die je nodig hebt daarom als een onderdeel van het proces wat je gaat doorlopen. Maak bijvoorbeeld om de week of iedere week foto's van je lichaam, zodat je achteraf terug kunt kijken naar wat je hebt bereikt. Rome wasn't build in one day either...

Niet alleen cardio
Als je alleen maar op de loopband staat om calorieën te verbranden, ga je op den duur ook je spieren verbranden. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar je lichaam heeft juist krachttraining nodig om sterker te worden. Als je lichaam sterker is, kan het ook meer calorieën verbranden. Snap je? Het is helemaal niet slecht om een keer een work-out alleen aan cardio te besteden, maar doe de keer daarop dan wel een work-out waarin je ook voldoende krachttraining doet!

Bedenk waar je het voor doet
Wil je graag een summer proof bikini body hebben voordat de zomer begint? Wees je er dan bewust van dat alles wat je doet in de periode voor de zomer, invloed heeft op of jij dit wel of niet gaat behalen. Natuurlijk mag je een keer een cheat-day hebben, want dat heeft je lichaam ook gewoon nodig. Maar overdrijf niet en blijf wel eerlijk tegen jezelf. Jij bent de enige die ervoor kan zorgen dat je je doelen gaat bereiken, dus hou vol!

Remind yourself
Ben je iemand die niet uit zichzelf rekening houdt met de gevolgen van de dingen die ze doet? Dan is het handig om wat reminders voor jezelf te maken. Ik heb bijvoorbeeld op mijn slaapkamerdeur een schema hangen waarop ik bijhoudt wat voor vorderingen ik maak. Zo zie ik iedere ochtend als ik wakker wordt wat ik ook alweer zo graag wil bereiken. Hierdoor sta ik standaard op met een flinke portie motivatie om de dag door te komen. Ook is het fijn als je bijvoorbeeld standaard een flesje water in je tas hebt zitten of op je bureau hebt staan. Dat maakt het een stuk makkelijker om aan die 'twee liter water op een dag drinken' te komen.

Inspiratie
Inspiratie is een must voor het behouden van motivatie. Iedereen die bezig is een doel te behalen is de motivatie weleens kwijt, maar juist door inspiratie op te doen gaat dat jou niet gebeuren. Zoek op Tumblr, Pinterest of Instagram naar voorbeelden van vrouwen die jou inspireren of bekijk plaatjes van gezond eten, mooie quotes of sportieve personen. Maak er eventueel een collage van die je als achtergrond op je computer of telefoon kunt gebruiken. Zo kijk je iedere keer weer naar die inspirerende foto's en blijf je jezelf eraan herinneren waarom je dit ook alweer doet.

Werk naar momenten toe
Ik begrijp heel goed dat het lastig is om een half jaar lang hard te werken voor iets dat nog zo ver weg lijkt. Werk daarom naar momenten toe die je belangrijk vindt. Heb je bijvoorbeeld op de planning staan waar ook mensen zullen komen op wie jij een goede indruk wil maken? Of heb je nog een super mooi jurkje in de kast hangen waar je nu eigenlijk nog niet inpast, maar die je zeker wil gaan dragen over twee maanden? Dit soort dingen helpen je om vol te houden en naar bepaalde momenten toe te werken. Doe je dit zo'n drie keer achter elkaar, dan zul je achteraf zien dat de tijd eigenlijk voorbij gevlogen is. Voor je het weet ben je bij de finish!

Beloon jezelf
Als je een doel hebt behaald, wees dan niet te streng voor jezelf en gun jezelf iets fijns. Geen beloning in de vorm van fastfood natuurlijk, want dat is zonde van alle moeite die je hebt gedaan. Koop gewoon eens iets voor jezelf dat je al een tijd wilde hebben of ga shoppen voor nieuwe sportkleding (werkt ook nog eens extra motiverend!). Het is belangrijk om jezelf even een schouderklopje te geven voor al het harde werk dat je hebt verricht, dus een beloning op z'n tijd heb je dan echt wel verdiend.

Heb jij nog tips voor het bereiken van je doelen?

Bron hoofdfoto

2 opmerkingen:

  1. Wat een fijne tips! Ik vergeet echt te vaak om krachttraining te doen, focus mij meestal alleen op de cardio. Ik ga hier voortaan beter op letten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeie tips! Meal prep zou ik echt eens moeten doen maar ben wat dat betreft echt ontzettend lui.. Ook ben ik al snel klaar met hetzelfde eten en neem ik toch weer wat anders. Slecht...

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om een reactie achter te laten. Dank je wel!